Doutor

Laboratório: Laboratório de Síntese Orgânica e Processos

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Linha de Pesquisa

Química Verde e Química de Produtos Naturais

Descrição

Desenvolvimento de métodos cromatográficos para análise de metabólitos secundários e bioprospecção de espécies vegetais, aplicando conceitos de química verde.

Principais Trabalhos Desenvolvidos

  1. ALARCON, R. T.; DE ALMEIDA, M. V.; RINALDO, D.; BANNACH, G. Synthesis and thermal study of polymers from Soybean, Sunflower and Grape seed maleinated oil. European Journal of Lipid Science and Technology, v. 119, p. 1600515, 2017.
  2. NISHIJIMA, C.; DELELLA, F.; RODRIGUES, C.; RINALDO, D.; LOPES-FERREIRA, M.; DA ROCHA, L.; VILEGAS, W.; FELISBINO, S.; HIRUMA-LIMA, C. The Anti-Inflammatory Effects of the Methanolic Extract and Fractions from Davilla elliptica St. Hil. (Dilleniaceae) on Bothrops jararaca Envenomation. International Journal of Molecular Sciences (Online), v. 16, p. 12454-12466, 2015
  3. COSTA, D. L. M. G. ; RINALDO, D. ; VARANDA, E. A. ; SOUZA, J. F. ; NASSER, A. L. M. ; SILVA, A. C. Z. ; BALDOQUI, D. C. ; VILEGAS, W. ; SANTOS, L. C. . Flavonoid Detection in Hydroethanolic Extract of Pouteria torta (Sapotaceae) Leaves by HPLC-DAD and the Determination of Its Mutagenic Activity. Journal of Medicinal Food, v. 17, p. 1-10, 2014.
  4. FUNARI, C. S.; PASSALACQUA, T. G.; RINALDO, D.; NAPOLITANO, A.; FESTA, M.; CAPASSO, A.; PIACENTE, S.; PIZZA, C.; YOUNG, M. C. M.; DURIGAN, G.; SILVA, D. H. S. Interconverting flavanone glucosides and other phenolic compounds in Lippia salviaefolia Cham. ethanol extracts. Phytochemistry, v. 72, p. 2052-2061, 2011.
  5. RINALDO, D.; BATISTA JR., J. M.; RODRIGUES J.; BENFATTI, C. A.; RODRIGUES, C. M.; SANTOS, L. C. dos; FURLAN, M.;VILEGAS, W. Determination of catechin diastereomers from the leaves of Byrsonima species using chiral HPLC-PAD-CD. Chirality, v.22, p.726 – 733, 2010.
  6. RODRIGUES, C. M.; RINALDO, D.; SANNOMIYA, M.; DOS SANTOS, L. C.; MONTORO, P.; PIACENTE, S.; PIZZA, C.; VILEGAS, W. High-performance liquid chromatographic separation and identification of polyphenolic compounds from the infusion of Davilla elliptica St. Hill. Phytochemical Analysis, v.19, p.17 – 24, 2008.
  7. RINALDO, D.; RODRIGUES, C. M.; RODRIGUES, J. ; SANNOMIYA, M.; SANTOS, L. C.; VILEGAS, W. New Flavone from the leaves of Neea theifera (Nyctaginaceae). Journal of the Brazilian Chemical Society (Impresso). v. 18, p. 1132-1135, 2007.
  8. RODRIGUES, C. M.; RINALDO, D.; SANTOS, L. C.; MONTORO, P.; PIACENTE, S.; PIZZA, C.; LIMA, C. A. H.; BRITO, A. R. M. S.; VILEGAS, W.. Metabolic fingerprinting using direct flow injection electrospray ionization tandem mass spectrometry for the characterization of proanthocyanidins from the barks of Hancornia speciosa. RCM. Rapid Communications in Mass Spectrometry, v. 21, p. 1907-1914, 2007.